English 

 

 

 

Eğitim Haberleri

 

Trafik ve Yol Güvenliği Konferansı
Üniversite öğrencileri ve trafik ve yol güvenliği konusu ile ilgili kurum temsilcileri ile konuyu tartışmak üzere organize edilen konferans 7 Haziran 2011 tarihinde Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Konferansta, Trafik ve Yol Güvenliği Eğitimi ve Kampanyası projesi kapsamında yapılan çalışmalar (Sn. Tamer Altunay), AB'de ve Türkiye'de trafik ve yol güvenliği konusunda yapılan çalışmalar (Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı), Polis Genel Müdürlüğü'nün trafik ve yol güvenliğini iyileştirmek üzere yaptığı çalışmalar (Sn. Faik Gümüş), toplumumuzda trafik güvenliği sorunu ve işbirliği ortamı (Dr. Mehmet Z. Avcı), Trafik Eğitimi ve Araştırma Merkezi, DAU ve trafik güvenliği için araştırmanın önemi (Yrd. Doç Dr. Mehmet M. Kunt), gençler ve trafik güvenliği (Sn. Ahmet R. Ömeroğlu) konularında sunumlar yapıldı.

 

Katılımcılarla tartışmaların da gerçekleştirildiği konferansın ardından katılımcılara tüm sunumlar, flaş bellek içinde, tüm kampanya materyalleri de proje kitapçığı olarak dağıtıldı.

 

İlköğretim Öğrencilerine Yönelik Trafik Eğitimi
Trafik ve yol güvenliği kültürünü toplumda oluşturabilmek için ilköğretim öğrencilerine verilecek trafik eğitimi son derece kritik bir öneme sahiptir. Bu amaçla hazırlanan trafik eğitimi içinde gerekli bilgilerin, oyunların, boyamaların ve anne-baba, öğretmenlere önerilerin yer aldı. Dijital broşür olarak hazırlanan eğitim materyalini indirmek için tıklayınız.

 

Eğitim materyalini içeren 15,000 adet CD, bir sonraki öğretim yılında tüm ilköğretim öğrencilerine dağıtılmak üzere eğitimden sorumlu makamlara iletildi.

 

Karayolu Güvenliği İçin Etkin Yol Kenarı Denetimleri
Trafik ve Yol Güvenliği Eğitimi ve Kampanyası projesi kapsamında yapılan analiz çalışmalarında trafik denetimlerinin etkinliğinin arttırılması ihtiyacı ön plana çıkan sonuçlardan biri olmuştur. bu konuda gerekli desteği sağlamak üzere T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü, Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı'nın katkılarıyla Polis Genel Müdürlüğü'ne bağlı trafik denetimlerinden sorumlu birimlere 1-günlük eğitim verilmiştir.

 

Eğitimin ana konuları trafik denetimleri ile ilgili genel bilgiler, denetim stratejileri, trafik denetleme şekilleri, planlama ve trafik denetleme kuralları olmuştur. 20 kişinin katıldığı eğitim, 31 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

 

Yasama ve Yürütmeden Sorumlu Birimlerle Çalıştay
Trafik ve yol güvenliğini sağlamak için yasama ve yürütme çalışmalarının önemi büyüktür. Bu gerçekten yola çıkarak yasama ve yürütme ile ilgili kurumların liderlerinin katılımıyla 03 Mayıs 2011 tarihinde yarım günlük bir çalıştay gerçekleştirilmiştir. Moderatörlüğünü bir önceki dönem T.C. Parlamentosunda milletvekili olarak görev yapmış ve AB - parlamentolar arası trafik güvenliği çalışmalarına Türkiye’yi temsilen iştirak etmiş, hala Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulamaları Araştırma Merkezi Başkanı ve Trafik ve Yol Güvenliği eğitimi ve Kampanyası projesinin eğitim uzmanı olan Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın yaptığı çalıştay, geniş katılımla gerçekleştirilmiştir.

 

Çalıştayda değinilen konular arasında ön plana çıkanlar: toplumumuz için trafik güvenliği durum analizi ve gelişmiş ülkelerinkiyle karşılaştırılması, mevcut yasada değiştirilmesi gereken maddeler, yapılması önerilen ilave hususlar ve bu konuda ileri ülkelerden benzer örnekler olmuştur. Katılımcıların değerlendirmelerinin alınmasını takiben sona eren çalıştayın en önemli sonucu Karayolu Eylem Planı oluşturulması konusunda çalışmalar yapılması yönünde ifade edilen niyet olmuştur.  Çalıştay, basın tarafından başından sona kaydedilmiş ve toplumla paylaşılmıştır.

 

Profesyonel Sürücü Eğitimi
Trafikte geçirdikleri zaman göz önünde bulundurulduğunda trafik ve yol güvenliğini sağlama konusunda profesyonel sürücüler, tüm dünyada önemli bir risk grubu olarak değerlendirilmektedir. Bu gruba yönelik Trafik Güvenliği Eğitimi ve Kampanyası projesi kapsamında 29 Nisan’da verilen eğitimde işle alakalı yol riski, trafik kazalarına neden olan etkenler, kaza yapması muhtemel sürücü grupları, filo şoförlüğü etkisi, emniyet kemerleri ve taşıtlarda yük bağlama sistemleri ve savunmasız yol kullanıcıları konuları ön plandaydı. 19 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen eğitim, 1 gün sürdü ve İngiltere’de Trafik Araştırma Laboratuvarı’ndan sürüş psikolojisi konusunda uzmanlaşmış ve 20 yılı aşkın bir süredir sürüş güvenliği konusunda pratik ve akademik çalışmalar yapan  eğitmenimiz tarafından verildi.

 

Sürücü Okulu Eğitmenleri Eğitimi
Trafik ve Yol Güvenliği Eğitimi ve Kampanyası projesi kapsamında yapılan eğitim ihtiyaç analizi sonuçları arasında sürücü eğitiminin kalitesinin arttırılması en önde gelenlerden biri olarak ortaya çıkmıştır. Bu sonuçtan yola çıkarak; sürücü eğitmenleri ile dünyadan iyi uygulamaları paylaşmak ve yüksek standartlarda sürücü eğitiminin benimsenmesini teşvik etmek için "Sürücü Okulu Eğitmenleri Eğitimi", 27-28 Nisan 2011 tarihlerinde gerçekleştirildi. 1.5 gün süren eğitim, İngiltere’de Trafik Araştırma Laboratuvarı’ndan sürüş psikolojisi konusunda uzmanlaşmış ve 20 yılı aşkın bir süredir sürüş güvenliği konusunda pratik ve akademik çalışmalar yapan  eğitmenimiz tarafından verildi.

 

Eğitim programında mevcut kaza modelleri vurgulandı,GDE matrisi de dahil, sürücü eğitimindeki son gelişmeler anlatıldı, sürücü ehliyetlendirme süreci & sistemi ve ileriye yönelik olası gelişmelerden bahsedildi, AB Direktifi 126/EC uyarınca otomobiller & hafif kamyonetler, kamyonlar/otobüsler & motosikletlere yönelik teorik & uygulama sınavlarının içerikleri anlatıldı, iyi bir sürüş eğitmeninin sahip olması gereken yeterlikler tartışıldı, sürücü adaylarının öğrenme süreçlerini maksimum düzeye çıkaracak farklı öğretme metotları ve eğitim teknikleri anlatıldı, bir dersin hazırlık, işleme & geri bildirim safalarını da içeren uygulamalar yaptırıldı ve hassas yol kullanıcılarının teşhis edilmesi konusunun önemine değinildi.

 

Gençlere Yönelik Güvenli Sürüş Eğitimi Gerçekleştirildi
Avrupa Birliği desteğiyle başlatılan Trafik ve Yol Güvenliği Eğitimi ve Kampanyası projesi kapsamında gençlere yönelik “Güvenli Sürüş” eğitimi, 20 ve 21 Nisan tarihlerinde birer günlük iki eğitim olarak gerçekleştirildi.


1917 yılında İngiltere’de kurulmuş ve Driving School Agency (DSA) ile bağlantılı olarak çalışan uluslar arası bir akreditasyon kuruluşu RoSPA (Royal Society for the Prevention of Accidents) tarafından ileri ve defansif sürüş teknikleri konusunda akredite bir eğitmen tarafından verilen eğitimde, trafik ve yol güvenliği konusunda tüm dünyada riskli gruplar arasında değerlendirilen 18-24 yaş grubu sürücülere güvenli sürüş teknikleri konusunda teorik bilgilerin yanı sıra pratik güvenli sürüş eğitimi verildi.


Katılımcıların son derece verimli olarak değerlendirdikleri eğitimde: doğru fren tekniği, trafikte karşılaşılan riskler, trafik kazalarının sebepleri, iyi sürücü profili, lastik güvenliği, yağmurlu havada sürüş, yol dengesi, virajlar ve ekonomik araç sürüşü özellikle değinilen konular arasındaydı.

Yol Güvenliği Medya Atölyesi Gerçekleştirildi
“Medya Atölyesi” çalışması 10 Mart 2011 tarihinde Merit Hotel Lefkoşa'da gerçekleştirildi.


Bu atölye çalışmasıyla yol güvenliği konusunda uzman muhabirlerin yetişmesine katkıda bulunulması, paydaşlarla medya temsilcilerinin karşılıklı beklentilerini daha iyi anlamalarını sağlanması ve kampanya materyallerini paylaşarak, kamuoyunu temel yol güvenliği konularında bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır.


Gazetelerin trafik kazalarına nasıl yer verdiğini aktaran kısa bir film gösterimi ve çalışmasının biçimine ilişkin bilgi veren kısa bir sunumla başlayan, gazetecilerin olayları haberleştirme sürecinde yaşadıkları sorunların paylaşılması, proje paydaşlarının, yani sorunun çözümünde rol üstlenen kurum ve kuruluş temsilcilerinin basından beklentilerini ve işbirliği olanaklarını aktarması ile sona erdi.

Kapasite Geliştirme Çalıştayı
09 Kasım 2010 tarihinde Lefkoşa Merit Hotel’de Trafik ve Yol Güvenliği Eğitimi ve Kampanyası projesinin paydaşlarının katılımıyla bir kapasite geliştirme çalıştayı düzenlendi. Toplamda 25 katılımcının olduğu çalıştay bir gün sürdü ve trafik ve yol güvenliğinin sağlanması konusunda nasıl daha etkin çalışmalar yapabiliriz konusu tartışıldı.


Geçmişte yürütülen eğitim ve kampanya çalışmalarının etkinliğinin değerlendirmesi, konunun yasal ve uygulama boyutu, kurumsal değerlendirmeler gibi pek çok boyutta konu ele alındı.


Çalıştay sonunda bir rapor düzenlenerek katılımcılarla paylaşıldı.

Projenin kapasite geliştirme faaliyeti altında bir sonraki aşama olan odak grup çalışmaları bu raporda yer alan bilgiler ışığında yakında başlayacak.
 




 
 
 

Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilip, Piri Group konsorsiyumu tarafından uygulanmaktadır.

     

 

Ana Sayfa | Proje Dokümanlarıi | Kampanya Duyuruları | Eğitim Duyuruları | Görsel Basın | SSS | Linkler   |  Yasal Bildirim   |  Site Haritası   | İletişim